Снимка: Reuters

Сръбското правителство ще формира съвет за сръбския език, чиято работа ще бъде да се грижи за спазването на служебната и обществена употреба на кирилицата, пише белградският вестник "Вечерне новости", цитиран от БТА.

Съветът ще има девет членове, които паралелно с Комисията по стандартизация на сръбския език ще се грижат за нормирането, развитието и защитата на официалните език и азбука.

"Новости" научават, че предложението, направено от министерството на културата, трябва да се приложи с изменение и допълнение на закона за официална употреба на езика и азбуката.

Според него цялостната комуникация на държавните, областните и органите на местното самоуправление трябва да бъдат задължително на сръбски език и на кирилица. Същото се отнася и за образователните и научните институции, както и за медиите с държавен капитал, а също и за електронните медии.

Предложеният закон определя латиницата като помощна азбука и ако нещо се пише на двете писма, кирилицата задължително е с предимство.

Ако институциите, които имат задължението да използват кирилицата, нарушат това предписание, отговорното лице ще бъде наказано с глоба от 5000 до 100 000 динара (42,35 евро до 847 евро).

Глобата за фирма, която изпише на латиница името на стока и услуга, упътване за употреба, декларация или гаранционен лист, ще бъде от 500 000 до милион динара (8470 евро).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase