Снимка: Кадър Bloombergtv.bg

Случващото се на Балканите е проблем на бивша Югославия, който не е решен окончателно. Една част от бивша Югославия е неотлъчна част от Европа, проблемът на Босна и Херцеговина остава много труден.

Така коментира процесите в региона френският геополитик Жерар Шалиан в предаването "Светът е бизнес" на  Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

"Проблемът на Босна и Херцеговина остава много труден, защото е конфликт, който е по-скоро замразен, отколкото решен и завършен", смята Шалиен. Той допълни, че на Балканите съществува и проблем "Косово", който е основно американски.

Според Шалиен Косово е поставило Сърбия пред свършен факт и това е като продължение на Студената война. Геополитикът твърди, че остават изключително много неща за решаване, които създават допълнителни проблеми между Русия и Америка и при решаването на които Европа остава на второ място.

"Според мен в Европа няма да имаме важни военни конфликти. Съществува напрежение, несъвършенствата и противоречията са дълбоки. Има много нерешени проблеми от историята, но това се корени в далечното минало", каза Шалиан.

Специалистът по военни конфликти каза още, че е желателно да се промени Дейтънското мирно споразумение, ако искаме да се промени нещо, дори и то да не се случи съвсем скоро.

Според Шалиан отговорните органи и премиерът на Косово имат абсолютното право да защитават народа и интересите му.

"Сближаването между Русия и Турция е съвсем конкретно обусловено, като по никакъв начин не става въпрос за някакъв алианс и не се върви към такъв. В Средния изток реалният алианс е между Иран и Русия", допълни още Жерар Шалиан.

Вижте целия разговор във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase