Кадър: Bulgaria ON AIR

Българското малцинство в Албания никога не е било признавано. В миналото единствената активна политическа тема, която държавата ни е дискутирала с Албания, е била именно статутът на българското население там. Тогава обаче Югославия всячески се е опитвала да възпрепятства процеса. Това коментира в студиото на "България сутрин" бившият посланик на България в Албания и Косово Боби Бобев.

С проектозакона за защита на малцинствата в Албания, подготвен от правителството, официална Тирана признава наличието на македонско, гръцко, влашко, черногорско, сръбско, бошняшко и египетско малцинство в страната, но не и на българско.

Още по темата

"Този проектозакон беше внесен още преди изборите, но тогава албанското правителство нямаше време да го изпълни. В него ясно са упоменати критериите, на които едно малцинство трябва да отговаря, за да бъде признато от държавата", допълни още Боби Бобев.

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки посочи по телефона пред Bulgaria ON AIR, че законът до момента е минал само пред правна комисия, а в началото на следващата седмица ще бъде разгледан и от останалите комисии с присъствието и на български представители.

"От момента, в който подписите бяха внесени, полагаме усилия да окажем необходимия натиск върху албанските институции. А ако проектозаконът стане факт, това ще бъде изключително неприятелски жест за България", категоричен бе Джамбазки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase