Снимка: архив Reuters

Румънският премиер Сорин Гриндяну заяви днес, че преминаването към еврото ще бъде възможно едва след като доходите, получавани от румънците, станат близки до тези на гражданите от останалите страни от Европейския съюз, предаде Аджерпрес.

"Трябва да се уверим, че тази валутна конвергенция се прави паралелно с конвергенцията на доходите. Преминаването към еврото може да стане едва когато и доходите на румънците бъдат близо до тези в другите страни членки на Европейския съюз", посочи Гриндяну на заседание на междуведомствения комитет за преминаване към еврото.

Премиерът отбеляза, че Европа преминава през период на множество дебати за бъдещето на европейската структура, като изтъкна, че според него те трябва да бъдат възприемани като възможност, а не като пречка.

"Стигна се до дискусия за Европа на различни скорости, но тези скорости не трябва да ни разделят, а напротив, да покажат, че всички ние вървим в една и съща посока. Трябва да покажем, че Румъния е решена да продължи да подкрепя кохезионните политики в рамките на ЕС и да демонстрираме, че всички имаме една цел - един по-силен съюз, в който страните членки имат една и съща цел", посочи Гриндяну.

В края на миналата седмица управителят на Националната банка на Румъния Мугур Исъреску заяви, че присъединяването към еврозоната не е изоставен проект, а такъв, който изисква отговорен подход. "Нивото на реалната конвергентност е важен параметър за приемането на еврото. Но няма значение колко бързо растеш, а как растеш. Увеличаването на продуктивността с всичките й фактори е съществено", посочи Исъреску.

От своя страна икономистът Даниел Даяну, член на административния съвет на централната банка, заяви, че Румъния може да се присъедини към еврозоната след най-малко девет години, ако икономиката й расте с 5 процента, но ако икономиката расте с досегашния си ритъм, ще са й необходими 13 години.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase