Снимка: Reuters, архив

Според бившия президент на Румъния Траян Бъсеску около 48% от жителите на Молдова и най-малко 78% от тези на Румъния искат двете страни да се обединят, предаде IPN, цитиран от Фокус.

"В случая с Молдова, важен прогрес е отбелязан в сравнение с времената , когато едва 3% искаха обединението с Румъния. След като броят на местата за молдавски студенти в образователните институции на Румъния бе увеличен от 100 на 5000 и условията за получаването на румънска националност бяха подобрени, все повече хора, живеещи на левия бряг на река Прут поискаха страната да се обедини. Младежите от Молдова, които учат в Румъния са 20 хил. души, докато тези, които са получили румънско гражданство са над половин милион", заяви бившият румънски президент. Според Бъсеску обединението ще донесе единствено ползи на двете страни.

"Все още има скептици в Румъния, които са срещу обединението, сочейки, че сме бедни и не трябва да обединяваме двете сиромашии. Но обединението единствено ще консолидира страната. След това Румъния има шанс да стане основният износител на храна за Европа. На второ място населението на Румъния ще се увеличи с четири млн. души, и това ще доведе до увеличаването на депутатите ни в Европейския парламент", посочи той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase