Снимка: архив, Reuters

Точно един месец остава до откриването в Истанбул на тунела Eвразия, който ще свързва Европа и Азия под Босфора.

Откриването на транспортната артерия, която наричат "тунела на века", е предвидено за 20 декември. Поканени са да присъстват ръководители от цял свят.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и премиерът Бинали Йълдъръм ще открият тунела.

Траспортното съоръжение е част от мащабния проект Мармарай, който влезе в действие преди две години. Засега под Босфора се минава само по релсов път, но с пуска на 20 декември по тунела под Босфора ще могат да преминават леки коли и микробуси.

Преди един месец Ердоган инспектира съоръжението, като премина с кола от европейския на азиатския бряг на Истанбул.

Разстоянието между двата бряга на Истанбул между Казлъчешме и Гьозтепе, което сега се изминава с кола за 100 минути, ще се изминава за около 15 минути. Очаква се с това значително да бъде облекчен трафикът между двата бряга на Истанбул, който се осъществява през двата моста и поради това има големи задръствания.

Дължината на тунела Евразия е 14,5 км, от тях 5,4 км са под водата, най-голямата дълбочина под Босфора е 106 метра. Движението на автомобили ще се извършва в две ленти.

Капацитетът ще бъде от около 100 хиляди коли дневно. Цената за преминаване ще бъде в равностойност на около четири долара в турски лири, плюс ДДС за леките коли и шест долара плюс ДДС за микробусите.

Вентилационна система с два комина, единият на европейския, а другият на азиатския бряг, ще осигурява притока на кислород в тунела. 92 вентилатора с огромна скорост ще изчистват тунела от вредните газове. Вентилационната система на европейския бряг е била инсталирана на височина пет метра от морското ниво, за да не закрива силуета на историческия полуостров на Истанбул, в съответствие със закона за опазването на културно-историческото наследство. На азиатския бряг коминът е бил издигнат на височина 25 метра, за да не пречи на кардиологичния център Сиями Ерсек, който е най-високата сграда на брега.

По трасето ще има връзки с метролиниите и метробусните линии, свързващи пристанището Йени Капъ и ключовите точки Сарайбурну, Саматия и с летището на азиатския бряг на Истанбул Сабиха Гьокчен.

Евразия ще се свързва и с третия мост над Босфора Явуз султан Селим, който бе открит на 26 август тази година.

Изпълнението на проекта започна през 2011 година. Инвестицията е един милиард и 250 милиона долара. В строителството на тунела участват турски и южнокорейски фирми. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase