Снимка: архив, Reuters

Властите в България отварят по 12-13 идентификационни данъчни номера на гръцки фирми в страната, повечето от които фиктивни, но някои от тях и с производствена дейност, твърди изданието Нюз.ин, като се позовава на данни, разпространени наскоро от гръцкото посолство в София.

Въпреки периодичните заплахи от страна на гръцкото финансово министерство и отправения преди дни призив на шефа на един гръцки осигурителен фонд "който не плаща осигурителни вноски, да иде в България", своеобразният балкански бизнес коридор остава открит, се казва в материала на гръцкия сайт.

В него се цитира доклад на службата по търговските и икономически въпроси към посолството в София, според която официално регистрираните гръцки фирми и формално активните такива с гръцко участие през първите четири месеца на 2016 г. са били около 15 хиляди в сравнение с 13 500 в края на 2015 г. и 9 000 през 2013 г.

С други думи фирмите с гръцки интереси през тези четири месеца са се увеличили с около 1 500. Тази тенденция продължава с неотслабващо темпо. Това не е бягство на производствения потенциал на Гърция към Балканите. Поне не е все още. Защото, както показва и докладът на посолството, "много от тези фирми са учредени с една единствена цел - закупуване на недвижимо имущество или автомобил, а не на всяка цена преместване на производствена дейност", отбелязва изданието.

Публикацията излиза ден след като в електронната си версия атинският в. "Етнос" вчера алармира за бум на регистрирани в България гръцки компании.

Става дума за голяма измама, която лишава гръцката държава от сериозни приходи, коментира изданието, уточнявайки, че целта е да се заобиколи действащия в Гърция капиталов контрол, както и да се закупуват луксозни коли и имоти при по-ниски данъци.

Честа практика на гръцките компании е да внасят стоки от трети страни като Турция и Китай, да ги фактурират от българските си фирми и след това да изнасят стоките за Гърция. Така те се възползват от по-ниското данъчно облагане в България - 10 на сто вместо 29 на сто, колкото е в Гърция, написа още вестникът, изтъквайки, че се очаква Атина и София да подпишат двустранно споразумение, което ще позволи проверката на тези компании.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase