Снимка: архив, Reuters

В годините на кредитните меморандуми и по-специално миналата година след въвеждането на капиталови ограничения в Гърция бум отбеляза процъфтяваващото учредяване на фирми и откриването на банкови сметки в България, пише в. "Имерисия" в публикация, озаглавена "големият номер с фирмите фантоми в България".

Първоначално това се смяташе за "бум", но впоследствие се оказа един "балон", тъй като според официалната статистика близо осем от десет фирми с гръцки интереси, създадени в България, са фирми фантоми, притежаващи само "печати" и "идентификационни данъчни номера", без де факто да развиват стопанска дейност.

Повечето от "емигриращите" в България фирми нямат дори персонал и не се занимават с прехвърляне на производствена и търговска дейност от Гърция в България, посочва изданието.

Лесно ли е в България да се учреди фирма или да се открие банкова сметка в тази страна, пита гръцкият вестник и отговаря, че това се прави изключително лесно. "Буквално за един ден", докато в същото време след влизането в сила на новите данъчни и осигурителни мерки в Гърция все повече предприемачи от страната обмислят да прехвърлят централите на своите фирми в България или Кипър, отбелязва "Имерисия".

Това е "голям номер", който лишава гръцката държава от значими приходи, а "митът" за бягството на гръцките фирми в България се опира на фирмите фантоми, които се създават, за да въртят "триъгълни сделки", за да прехвърлят пари от фирми и физически лица в банкови сметки на съседната държава, като по този начин заобикалят капиталовите ограничения, пише още вестникът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase