Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган отказа да изключи възможността за връщане на смъртното наказание за хилядите хора, арестувани след неуспешния военен преврат, съобщи Си Ен Ен.

"Съвсем ясно е, че е извършено престъпление - измяна", каза президентът Ердоган, говорейки чрез преводача си в ексклузивно интервю за Беки Андерсън от Си Ен Ен, дадено в президентския му дворец в Истанбул, Турция.

Още по темата

"Но, разбира се, ще има решение на парламента какво действие да бъде предприето под формата на конституционна мярка, така че лидерите ще трябва да се съберат заедно и да го обсъдят и ако се съгласят да го обсъдят, след това аз като президент ще одобря всяко решение, което излезе от парламента", обеща Ердоган.

Коментирайки призивите на хиляди хора в родината му за смъртни присъди на превратаджиите, Ердоган каза: "Защо трябва да ги държа и да ги храня в затворите през следващите години? Така говорят хората. Те искат бърз край, защото загубиха близки, загубиха съседи, загубиха деца... те страдат, така че хората са много чувствителни и трябва да действаме много благоразумно".

Официално писмено искане за екстрадирането на духовника Фетхулах Гюлен, който е в доброволно изгнание в Щатите, ще бъде изпратено от Турция на САЩ до дни, каза още Ердоган.

На въпроса какво ще направи, ако американската администрация откаже да предаде проповедника, президентът отговори: "Имаме взаимно споразумение за предаване на престъпници. Вие искате някой да бъде акстрадиран, вие сте мой стратегически партньор и аз се подчинявам, но вие не правите същото - разбира се, че трябва да има реципрочност в този тип неща", посочи турският президент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase