Снимка: архив, БТА

НАТО скара депутатите по време на кратък дебат за членството на Черна гора в Североатлантическия пакт. Парламентът ратифицира споразумението за влизането на страната във военния алианс пред погледа на председателя на Скупщината на Черна гора, черногорски депутати, българския военен и външен министър.  

Срещу ратифицирането се обяви националистът Десислав Чуколов. "Дори и в Черна гора се чува, че НАТО са терористи и фашисти", каза той. Чуколов разказа, че много опозиционни партии в Черна гора искали да се проведе референдум преди членството в пакта, но властта не ги е чула.  

"Непрекъснато се говори за евроатлантическа насоченост, за евроатлантически ценности. Забравихте православните ценности за сметка на евроатлантическите ценности", каза депутатът от "Атака". Той допълни и че ястребите парират всяка дума срещу НАТО и припомни, че партията му иска България да излезе от пакта.  

Независимият депутат Велизар Енчев пък обвини режима на Мило Джуканович, който управлява Черна гора, в зависимости, които го спасили от подсъдимата скамейка и съдба, подобна на тази на Милошевич.  

Енчев също призова България да не ратифицира споразумението за членството на Черна гора в НАТО, преди да се чуе гласът на черногорци.  

Последва серия от изказвания в защита на НАТО и на желанието на Черна гора да стане част от него. "Както България взе решение да стане член на НАТО, така и Черна гора иска да поеме по този път. Трябва да изразяваме уважение към желанието на всяка суверенна държава", каза шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той поздрави Черна гора, че става част от североатлантическия пакт.  

Цветанов обясни, че НАТО може да защити териториалната цялост на всяка една страна и на региона.  

ДПС също подкрепиха членството на черногорци в Черна гора. "Това е за добро не само на Европа, но и на света", каза депутатът от движението Янко Янков.  

Лидерът на НФСБ пък припомни възраждането и революционните борби срещу турското робство, по време на които черногорци са помагали на българите. "Наш дълг е да ви подкрепим, защото бяхме братя по оръжие и пак ще бъдем братя по оръжие", каза Валери Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase