Снимка: Reuters

Турция планира да постави и да тества възможностите на нова система за противовъздушна отбрана на границата със Сирия, тъй като районът се превърна в основна цел при атаките на терористите от южната й съседка, предава Defense News.

Новите системи ще бъдат поставени в град Елбейли на границата, в провинция Килис в южните части на Турция.

"Имаме нужда от по-добра защита в тази част на границата", коментират властите и допълват: "Въздушната защита е с по-голям приоритет от сдържането и офанзивните възможности".

Междувременно Voice of America съобщава, че приоритетите на турското правителство в борбата с тероризма се поставят под въпрос, след като то все повече нарушава правата на кюрдските поддръжници, а не показва същото усърдие срещу терористичната групировка "Ислямска държава".

Във вторник поддръжници на арестуваните трима журналисти от "Репортери без граници" се събраха в Истанбул, за да протестират срещу задържането им.

В понеделник тримата активисти бяха арестувани заради обвинения в терористична пропаганда, докато са участвали в солидарна кампания, подкрепяща прокюрдския вестник "Озгун Гундем".

Правителството защитава действията си, като твърди, че задържаните са разпространявали пропаганда от името на Работническата партия на Кюрдистан. Вкарването на активистите в затвора насочва вниманието към това как се прилагат антитерористичните закони в Турция. А експерти подчертават, че общия характер на антитерористичните закони означава, че по-малко доказателства са необходими, за да се повдигне обвинение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase