Най-голямата електроцентрала на страната “Василикос”. Снимка: Ройтерс

 През април, по едно и също време: в България редица клиенти са изправени пред заплахата за нов токов удар заради заявки за ново поскъпване на тока, а в Кипър абонатите получиха по-ниските си сметки, след като държавната Електроенергийна компания /АИК/ обяви ново – поредно - намаление на цените с 8%. 

Така през четвъртия месец на годината средностатистическо кипърско домакинство със средната за страната консумация на електроенергия /4-членно семейство с две деца и използвани 800 киловатчаса през месеците февруари и март/ трябваше да плати 114 евро. При същото потребление миналата година за този период то е отделило от семейния си бюджет 150 евро, а преди 3 години – 220 евро, сочат изчисленията на АИК. За сравнение: средната заплата в страната за последното тримесечие на 2015 г. според официалните данни на Статистическата служба възлиза на 2156 евро.  

От януари 2013 г. до декември 2015 г. кипърското Енерго “подряза” цените 23 пъти. Поредното обявено намаление с 8% направи сметките за консумирания ток на домакинствата през април тази година да са с 24% по-ниски, отколкото по същото време миналата година. А сравнението с периода преди 3 години /април 2016 г. спрямо април 2013 г./ регистрира рекорден спад в цената на електроенергията от 48%. 

Впечатляващо е, че това значително облекчение на семейните бюджети бе постигнато при крайно неблагоприятни условия. То стана точно по време на дълбоката икономическа криза в Кипър, в тригодишния период /март 2013 – март 2016 г./, в който страната изпълняваше тежка възстановителна програма за финансова стабилизация под надзора на тройката международни кредитори. 

С драстичното намаление на цените Кипър изгуби челната си позиция в една от най-негативните европейски класации. От второто място по най-скъп ток за битовите си абонати в целия ЕС, което заемаше през 2012 г., сега страната стои на средното ниво за 28-те страни членки.

Промяната бе успешна и въпреки трудностите с енергийната инфраструктура. Островът е с малка, изолирана ел. мрежа, напълно зависима от течни горива /суров петрол/ от внос.

Как се изчислява цената на тока?

Основната причина за постоянното намаление на сметките за електроенергията е спадът в международните цени на горивото през последните месеци, както и предприетите мерки за съкращаване на оперативните разходи, коментира за Investor.bg Кристина Пападопулу, говорител на Кипърската електроенергийна компания /АИК/.

В Кипър потребителите са разделени в различни тарифни групи /битови абонати, социално слаби, промишлени абонати, общини и други/. В най-масовата тарифа, в която влизат близо 95% от домакинствата, цената на първите изразходвани 120 квтч е по 0.1371 евро, за следващите 200 квтч се плаща по 0.1453 евро, още 180 квтч нагоре струват по 0.1498, а всеки киловатчас над тях излиза по 0.1541 евро.  

При обявяваните от АИК намаления на практика базисните цени за киловатчас по различните тарифи не се променят. Ключът към поевтиняването е във въведената формула, по която се изчислява крайната дължима сума. Специален коефицент за регулиране на горивото /Coefficient of Fuel Adjustment/ отчита в потребителските сметки всеки 5 цента намаление в цената на суровия петрол.

Преизчисляването се прави върху разликата между текущите месечни разходи на АИК за гориво и определената от кипърския енергиен регулатор СЕRА базова цена за метричен тон, която е 300 евро. От началото на тази година спадът на цените е категоричен. През януари 1 метричен тон гориво е струвал на АИК 279,60 евро, през февруари – 237,75 евро, през март компанията е платила по 227,20 евро, а през април цената вече е стигнала до 185,50 евро за тон /което ще се отрази с намаление в следващите месечни сметки/.

От 1 септември 2015 г. въведеният коефициент е 0,00126 евро. С него и с разликата в цените за метричен тон се определя специална такса за регулиране на горивото /Fuel Adjustment Charge/, която в последните сметки, платени от потребителите в Кипър през април, е -0,018346 евро /квтч. Така всеки използван от домакинството киловатчас излиза с 1,8 цента по-евтин.

Още едно постоянно намаление ползват битовите абонати в Кипър. От януари 2014 г. всеки месец от сметките им се приспадат 8%, които бяха наложени от енергийния регулатор СЕRА заради икономическата криза, за да бъдат облекчени хората.

В изпълнение на споразумението с тройката международни кредитори Кипър промени данъчните си закони. От януари 2014 г. електроенергията се облага с 19% ДДС.

Абсолютно всички показатели, които участват във формирането на крайната дължима сума за консумирания ток - текуща цена на горивото, коефициент и такса за регулиране на горивото, цена на квтч, намаление на СЕRА, ДДС, се изписват с детайлна разбивка на фактурата, която абонатите получават. Така всяко домакинство може да следи за потреблението и сметките си и знае какво и защо плаща.

Освен че облекчава домакинствата в Кипър, с постоянното и драстично намаляване на цените на тока АИК даде своите аргументи в продължилия над 2 години обществен дебат за статута ѝ – дали да остане държавна, или да се приватизира.

За страха на гражданите на Кипър от "българския токов удар" вижте продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase