Даниел Митов. Снимка: архив, Булфото

България подкрепя приемането на Сърбия в ЕС, но София има определени въпроси, свързани с правата на българското малцинство там, които трябва да бъдат изяснени.

Това стана ясно от заявеното от външния министър Даниел Митов по време на посещението му в Хърватия.

Двамата с колегата му Миро Ковач потвърдиха, че България и Хърватия подкрепят разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани, но тези страни трябва да изпълнят определените критерии.

Още по темата

Загреб блокира отварянето на глава 23 „Правосъдие и основни права“ в преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС. В този контекст Митов заяви, че разширяването на ЕС е много важно и България ще продължи да подкрепя разширяването.

„Изпълняването на критериите обаче също така е много важно, а глава 23 предвижда изпълнението на определени критерии. Нашите хърватски приятели имат право да изискват изпълнението на тези критерии“, каза Митов.

Той добави, че и България има определени въпроси, свързани с правата на българското малцинство в Сърбия, които трябва да бъдат изяснени. „Естествено, искаме тези въпроси да бъдат изяснени по време на разговорите“, подчерта Митов, цитиран от агенция Хина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase