Снимка: БТА

Президентът на Румъния Клаус Йоханис назначи за временно изпълняващ длъжността премиер на страната досегашния министър на образованието Сорин Къмпяну. Той ще ръководи правителството до избирането на нов кабинет. Това съобщи Йоханис на брифинг, предаде ТАСС.

„След като премиерът Виктор Понта ми връчи оставката си, аз започнах консултации с парламентарно представените политически партии за сформирането на нов кабинет“, каза Йоханис. По думите му те ще продължат до края на седмицата. Йоханис съобщи също така, че ще се консултира не само с лидерите на партиите, но и с представители на гражданското общество и лидерите на протестиращите.

Още по темата

Виктор Понта подаде оставка на 4 ноември, след като ден по-рано започнаха масови антиправителствени протести в Румъния. Десетки хиляди души излязоха по улиците на Букурещ и други големи градове на страната с искане да бъдат наказани чиновниците, отговорни за пожара в нощния клуб, при който загинаха 32 души, а близо 200 бяха ранени. В сряда вечерта около 30 000 протестиращи блокираха парламента. Техните лидери заявиха, че не са удовлетворени от оставката на правителството. Те искат да бъде назначено временно технократско правителство, да бъдат проведени предсрочни избори, след които страната да бъде управлявана от професионалисти, както и да започне борба с корупцията.

Исканията на протестиращите бяха подкрепени от президента Йоханис. Той няколко пъти поиска оставката на Понта, на когото бяха повдигнати обвинения в корупция. Йоханис изрази съжаление, че трябваше да загинат хора, за да си отиде правителството. Той посочи също така, че смяната на правителството е недостатъчна за започването на реални промени в страната.

Съгласно конституцията на Румъния оставката на премиера означава и оставка на цялото правителство. То обаче ще изпълнява задълженията си до избирането на нов кабинет. Той ще бъде сформиран от кандидата за премиер, посочен от държавния глава след консултации с парламентарно представените сили. След това кандидатът за премиер представя проектокабинета за утвърждаване от парламента. Ако има два неуспешни опита за избор на правителство, в страната трябва да се проведат предсрочни избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase