Снимка: архив, Reuters

На сайта на Министерството на външните работи на Турция посолството на страната в Белград беше посочено като компетентно за "Сърбия, Санджак и Войводина".

Турският посланик в Белград се извини, като посочи, че е станала техническа грешка, пише на сайта си сръбският вестник "Блиц".

Сръбското външно министерство беше извикало посланик Мехмет Кемал Бозай „по повод провокативното дефиниране на юрисдикцията на посолството на Република Турция в Белград“ на сайта на турското външно министерство на турски език. Отправен му е бил остър устен протест, пише „Блиц“.

Бозай е изразил съжаление заради пропуска, като е подчертал, че подобни грешки се забелязват и при други държави. Той е съобщил също така, че спорната формулировка вече е отстранена. 

На сайта на турското външно министерство беше посочено, че в юрисдикция на посолството на Турция в Белград освен Сърбия спадат и Санджак и Войводина, като че са отделни държави.

„Разпокъсаната Сърбия“ можеше да се види само при търсене на турски език, докато на английски език Сърбия беше единна, без добавени Санждак и Войводина, пише сръбското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase