Снимка: flickr

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че излизане на Гърция от еврозоната може да подкопае доверието в единната европейска валута, предаде Ройтерс.

"Не споделям твърдението, че ще имаме по-малко грижи и ограничения, ако Гърция се откаже от еврото", посочва Юнкер в интервю за днешния брой на германския "Зюддойче цайтунг".

Шефът на Европейската комисията изрази също мнение, че оттеглянето на която и да е страна от еврозоната ще създаде впечатлението, че еврото не е нещо неотменимо. Това може да накара международните инвеститори да се оттеглят от Европа, предупреди Юнкер.

Той даде за пример японския премиер, който му казал при визита в Токио, че японските инвестиции в Европа зависят от доверието към еврото.

Гърция и кредиторите от еврозоната и МВФ от месеци водят преговори без признаци за пробив.

Юнкер, който днес се среща с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Берлин, каза за изданието, че Гърция ще бъде в дневния ред на разговорите, въпреки че тя не е официалния повод за тях. Той призова също МВФ да продължи участието си в усилията за спасяване на Гърция.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase