Снимка: Reuters

Гърция е под изключителен натиск, а правителството е принудено да направи отстъпки и да сключи споразумение с кредиторите, тъй като страната няма пари, за да обслужва финансовите си задължения, пише в. "Вима".

В коментар под заглавие "Завой или провал" изданието отбелязва, че в момента премиерът Алексис Ципрас е в плен на Симплегадите /на двете скали от митологията/ след студения душ от срещата на Еврогрупата в Рига и че сега кредиторите го натискат за споразумение.

Времето и парите свършват, Ципрас е изправен пред "неприятели" както в собствената си партия, така и навън, изтъква още изданието, като прогнозира, че премиерът или ще направи завой и ще отстъпи, или ще се провали.

Вестник "Етнос" отбелязва, че ръководството на правителствената партия СИРИЗА вчера е приело предложението на Ципрас, в което се казва, че "правителството няма да гласува нов меморандум", сиреч няма да приеме нови рестрикции.

"Ние се стремяхме и ще продължим да се стремим към споразумение, което ще подпомогне сплотеността на европейските народи, всички, които вярват, че ще унизят Гърция си играят с огъня", казал Ципрас и добавил, че кабинетът му няма да отстъпи от "червените линии".

На вчерашното заседание на партията вътрешната опозиция в СИРИЗА също е излязла със свое предложение, предвиждащо скъсване с кредиторите, което обаче е било отхвърлено.

35 на сто от членовете на централния комитет на СИРИЗА са подкрепили предложението за скъсване с кредиторите, лансирано от печата като "план Лафазанис", и само 20 гласа не са стигнали, за да мине.

Одобреното с мнозинство предложение на Ципрас представлява политическо решение на ръководството на партията.

В. "Имерисия" окачествява това решение на СИРИЗА като "пирова победа" на Ципрас заради съществуващите разногласия в партията.

Гръцкото електронно издание нюз.ин посочва, че приетото от СИРИЗА политическо решение е пропито от "компромисен дух". Анализатори не изключват до десет дни да има споразумение и то да е компромисно.

"Алекси отивай на избори и прогони крайните елементи от собствената си партия", препоръчва в. "Ню Йорк таймс" в статия, цитирана от гръцкия печат.

Авторът на статията смята, че компромис за Ципрас ще бъде също ако отиде на извънредни избори още през юни преди да започне преговорите с кредиторите за трети меморандум с тях, който ще бъде съпътстван със спасителен пакет финансова помощ от 50 млрд. евро.

"Ключът за гръцкото споразумение сега се държи от народа", преценява "Ню Йорк таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase