Снимка: Reuters

Десетки градове и много провинции в Турция останаха без електроснабдяване. Спрян е общественият транспорт, спряла е работата в заводите и в офисите, предаде Би Би Си.

Спирането на тока е засегнало цяла Турция с изключение на град Ван в източната част на страната, където електроснабдяването се осигурява от Иран, пише агенция "Доган".

Спрени са метрото и трамваите в Истанбул, Анкара и три други големи града.

В Истанбул не работят светофарите, по улиците има задръствания, като движението се регулира от пътни полицаи. Пожарникарите помагат на хора, заседнали в асансьори.

Министерството на енергетиката организира спешен център за ликвидиране на последиците от инцидента.

Проверяват се всички версии

От турската електрическа компания съобщиха, че това е най-големият инцидент, свързан с електроподаването, през последните 15 години. По техни оценки ток има само на 15% от територията на Анкара и Истанбул.

От компанията предполагат, че сривът се е получил поради повреда на електропроводите, свързващи Турция с останалата част на Европа. Ще са нужни няколко часа за възстановяване на електрозахранването.

Властите засега се затрудняват да определят причината за случилото се.

Попитан дали е възможно терористичен акт да е станал причина за спирането на тока, премиерът Ахмет Давутоглу каза, че се проверяват всички версии.

"Дали това е била грешка на оператора, технически проблеми или кибератака? Внимателно проучваме ситуацията", каза министърът на енергетиката Танер Йълдъз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase