Янис Варуфакис. Снимка: Reuters

Като "повратна точка" за Гърция определя новото правителство в Атина одобреното вчера от Еврогрупата четиримесечно удължаване на спасителната програма за страната.

ЕС, МВФ и ЕЦБ оценяват "списъка Варуфакис" (на името на финансовия министър на страната Янис Варуфакис) като надеждна точка за рестартиране на гръцката икономика, но членове на кабинета са резервирани по отношение на предложените реформи, информират гръцките вестници днес.

Още по темата

В. "Етнос" пише, че пакетът с реформи включва радикални промени в пенсионната и данъчна система, както и в държавния сектор. В рамките на тези реформи са предвидени още промени в данъчните ставки, а също и по отношение на коефициента на данък добавена стойност.

Кабинетът на гръцкия премиер Алексис Ципрас смята да въведе единна данъчна таблица и електронен имотен регистър с цел да се спрат данъчните измами. Предвижда се също да бъдат спрени преждевременните пенсионирания, а също осигуровките да бъдат обвързани с доходите и новата схема за заплати в държавния сектор.

Представители на финансовото министерство определят споразумението с Еврогрупата като "начало на нов процес" в страната, в рамките на който ще бъде преразгледан въведеният от предишното правителство единен данък и ще бъде вдигнат таванът на необлагаемия мининимум, посочва в. "Та неа".

В. "Нафтемборики" пише, че днес споразумението ще бъде тема на заседанието на парламентарната група на управляващата партия СИРИЗА, което ще се състои на фона на изразени резерви от страна на членове на кабинета във връзка с поетите от кабинета ангажименти за реформи.

"Гърция се отрече от почти всички свои претенции", цитира в. "Катимерини" статия на сп. "Икономист", в която се отбелязва, че въпреки удължения срок на спасителната програма правителството в Атина ще продължи да бъде изправено пред множество реакции и пречки в рамките на тези четири месеца и че никак няма да е леко на новите управляващи.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase