Църквата "Св. Петка Българска" на Ванга в местността Рупите. Снимка: Булфото

От Скопие се опитват да си присвоят и баба Ванга. Телевизия Канал 5 е направила специален „игрално-документален“ филм за нея под заглавие „Последният македонски пророк“.

Във филма щели да бъдат показани за първи път оригиналните документи за баба Ванга, като кръщелното й свидетелство например, и с тях щяло да се докаже, че тя била македонка, казва в интервю актьорът Младен Кръстевски.

Македонски сайтове, като например strumicadenes.mk, публикуват един и същи текст, според който самата Ванга била казала за себе си, че е дъщеря на "последния македонски крал - фараонката Клеопатра".

Феноменът „баба Ванга“ според публикувания текст бил използван за промотиране на българската държава, наричайки я „велика българка“.

„Това обаче ще е до днес, когато накрая някой се сети да каже и македонската страна на истината“, пишат македонските медии за филма.

Филмът щял да бъде автентичен и по-различен от всички останали за Ванга освен защото ще бъдат използвани оригинални документи за нейното кръщаване, венчавката й, лични предмети на Ванга, но и „информация от хора, които лично са я познавали и са комуникирали с нея“.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase