Алексанъдр Вучич и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Сърбия не възнамерява да въвежда санкции срещу Русия, заяви сръбският премиер Александър Вучич в интервю за ТАСС преди утрешното посещение на руския президент Владимир Путин в Белград.

Никой не може да нарежда на Сърбия да развали своите отношения с Руската федерация, каза Вучич.

Сърбия е свободна и независима държава, тя е на европейския път, но не е въвеждала и няма да въведе никакви санкции против Русия, подчерта сръбският премиер.

Вучич напомни, че сърбите имат исторически, културни и религиозни връзки с руснаците. По думите му това, което се случва в Югоизточна Украйна, е било почувствано тежко от украинския и руския народ. Повярвайте, сърбите усещат това заедно с всички славянски народи. Ние се надяваме на мир, добави Вучич.

Сръбският премиер изтъкна, че очаква да обсъди с президента на Руската федерация Владимир Путин конкретни въпроси на сътрудничеството в икономическата сфера по време на разговорите в Белград.

Министър-председателят подчерта, че освобождаването на Белград е станало възможно благодарение на огромната подкрепа на Червената армия. Това събитие е една от нашите най-значими исторически победи, заяви Вучич.

Премиерът определи енергетиката като едно от най-перспективните направления на руско-сръбското сътрудничество.

Имаме много въпроси, които трябва да решим в областта на енергетиката. Вие знаете, че "Газпром" е мажоритарен собственик на сръбската компания "Нафтна индустрия Сърбие" /НИС/. Необходимо е да разгледаме бъдещето на нашите отношения по този въпрос, за да решаваме всичко като партньори, каза Вучич.

Трябва да погледнем и докъде сме стигнали по въпроса "Южен поток", добави Вучич. С Русия ние бързо и лесно се договорихме. Но не всичко зависи от Сърбия. Не може "Южен поток" да започва на границата на Сърбия с България и да свършва на границата на Сърбия с Унгария. Той трябва да премине през България, през Унгария, Австрия и всички останали страни. Що се отнася до Сърбия ние направихме своето, а останалото зависи от други, каза още той.

Вучич изтъкна, че смята договора за строителството на газопровода за "добър за Сърбия".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase