Снимка: Reuters

Земеделски производители в Гърция днес безплатно ще раздават праскови на социално слаби, благотворителни фондации и митрополии. Мярката е предприета в отговор на ембаргото, наложено от Русия върху селскостопанска продукция от Европейския съюз, съобщават гръцките медии.

Гръцките фермери са в очакване на обезщетенията, определени от Европейския съюз във връзка с руското ембарго, като техни представители заявиха, че ще настояват за повече компенсации.

В гръцкото външно министерство вчера се е състояло съвещание, на което е била разисквана и възможност за намиране на трети пазари, на които да бъде пласирана тазгодишната реколта на праскови и нектарини, надхвърляща 200 хиляди тона. Обсъждан е бил и вариант гръцка селскостопанска продукция да бъде пласирана в Турция или Сърбия.

Очаква се утре да бъде взето решение за окончателните количества праскови и нектарини, чиито производители от всяка страна на ЕС ще бъдат обезщетени. За момента средствата за тези обезщетения само на производителите на праскови и нектарини се изчисляват на 30-35 милиона евро.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase