Ахмет Давутоглу. Снимка: архив, Reuters

Шефът на турската дипломация Ахмет Давутоглу заяви, че „ние, балканските народи сме като едно семейство и когато има някакви разногласия, можем да седнем и да пием турско или сръбско кафе и братски да решим каквото трябва“.

Давутоглу каза това в Белград, където е на посещение, на пресконференция след срещата си със сръбския външен министър Ивица Дачич, предаде Танюг.

Още по темата

На въпрос дали неговото посещение означава, че е сложена точка на разногласията между Белград и Анкара заради миналогодишното изявление на турския премиер Реджеп Ердоган, че Косово е Турция и Турция е Косово, Давутоглу избегна директния отговор.

„Никога не съм избирал кога трябва да посетя Белград. Белград е за мен приятелски град, в който искам често да идвам“, каза турският външен министър.

Давутоглу заяви, че Турция смята Сърбия за „първи комшия“ и двете страни имат много общи неща. „Готови сме и желаем рамо до рамо със Сърбия да работим за по-доброто бъдеще и на Сърбия, и на Балканите, защото знаем, че Сърбия е гръбнакът на Балканите“, каза турският министър.

„Турция и Сърбия имат различно виждане за историята в някои части, различно виждане и поглед върху настоящето, което е разбираемо“, каза от своя страна Дачич на пресконференцията. Затова в по-нататъшните двустранни отношения трябва да търсим общите интереси, оцени Дачич.

По думите му желанието и на двете страни е двустранните отношения да се нормализират и да укрепват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase