Кристиан Вигенин. Снимка: БТА

София подкрепя европейския път на Македония, но въпросите, които са на дневен ред в съседните страни и по-конкретно Гърция и България, трябва да бъдат решени. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин, който е на посещение в Скопие, предаде македонската агенция МИА.

В македонската столица министър Вигенин се срещна с македонския си колега Никола Попоски и изнесе публична лекция във външното министерство на тема „ЕС и Западните Балкани - предизвикателствата през  2014 г.”.  

„Въпросите за добросъседството и сътрудничеството са едно от ключовите теми, по които се оценява подготвеността на една страна за започване на преговори за членство в ЕС. Ваш интерес е тези условия да бъдат изпълнени максимално бързо, тъй като ние бихме желали страните от Западните Балкани възможно по-скоро да станат част от ЕС“, каза Вигенин в лекцията си.

Още по темата
Той подчерта, че разговорите по договора за добросъседство и сътрудничество между България и Македония продължават, като очакванията му са скоро да има положителни и конкретни стъпки и резултати.

„Надявам се, че много бързо ще можем да покажем резултати и постепенно, без да се ангажираме с някакви срокове и ненужно бързане, да стигнем до подписването на договора. Паралелно с този процес, ако се отворят и проблемите, които съществуват с Гърция, Македония много бързо ще може да започне преговорите за членство с ЕС“, подчерта Вигенин.

Македония ще има подкрепата от страна на България и когато това стане нужно, ще споделим своя опит по пътя към членството в ЕС, посочи Вигенин.

От своя страна македонският министър Попоски заяви, че освен за двустранния договор с министър Вигенин са разговаряли и по конкретни проекти, които са важни за двете страни, предаде агенция Макфакс.
 
„Имаме открит диалог, българските колеги са запознати с чувствителните въпроси в Македония и ние с чувствителните въпроси в България. По отношение на диалога е важно да имаме открит диалог по всички тези въпроси и окончателно, ако имаме някакъв текст, по отношение на него да се чувстваме комфортно и в Македония, и в България“, каза Попоски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase