Актьорът Антъни Куин, чиято емблематична роля е тази във филма "Зорба гъркът". Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Гробът на истинския Зорба гъркът е в Скопие, пише гръцкият в. "Етнос", като основава твърдението си на извършено от изданието журналистическо разследване в Македония и Сърбия преди 17 години.

Според вестника прототипът на известния в цял свят герой на Никос Казандзакис се е казвал Йоргос /Георгиос/ Зорбас, а не Алексис, и е живял две десетилетия в Скопие до смъртта си през 1941 г.

Открихме гроба на Зорба гъркът в Скопие, са написали тогава разследващите гръцки журналисти. Издирванията им са били по дестинацията Солун, Скопие, Белград. Те търсели предците на Зорба гърка, които били открити в Белград, и така стигнали до заключението, че гробът му се намирал в гробището "Бутел" в Скопие.

Няколко седмици след откритието на вестника композиторът Микис Теодоракис е посетил Скопие, за да представи своето музикално произведение "Зорба гъркът" в Народния театър в македонската столица. На концерта е присъствал и тогавашният македонски президент Киро Глигоров.

В. "Етнос" твърди още, че тогавашният директор на гробището в Скопие не е знаел нищо, както и неговите служители, за гроба на литературния герой на Никос Казандзакис.

Търсенето започнало по електронен път, като първоначално е бил открит гробът на един католик на име Стефан Зорба, починал през 1993 г.

Разследването стигнало до семейния гроб на фамилията Яда от Сърбия. Там бил гробът на дъщерята на Зорба, Катина Яда и на нейния съпруг Йован Яда. Имената им били на славянски език. На латиница било изписано името на Йоргос Зорбас, пише БТА.

Директорът на македонското гробище не повярвал на очите си. Бях чувал за Зорба гъркът, но не знаех, че той е погребан тук, казал пред гръцкия вестник Йован Денковски.

Алексис, тоест Георгиос, бил роден в Катерини, Северна Гърция. Оженил се за хубавицата Елени, дъщеря на богат собственик на мини, в които и самият той работел. Със сигурност се знае, че Елени е била единствената жена, с която Зорбас е минал под венчило. Тя починала млада - на 36 години. След тази трагедия Зорбас заедно с 11-годишната си дъщеря Екатерина отива през 20-те години в Ниш. Там купил рудник, купил рудници и около Скопие. Малко преди смъртта му Екатерина се омъжила за видния скопски търговец Нико Яда, с когото отива да живее в Белград.

Имали син Вангел, който запазил единствената снимка на дядо си.

Никога не съм срещал човек, който умееше толкова добре да се забавлява, колкото Зорбас. А как само играеше сиртаки, бил казал Никос Казандзакис пред журналист в Атина.

Зорбас от Скопие си кореспондирал с писателя Никос Казандзакис. През 1941 г. Казандзакис е получил писмо от близките на Зорбас, от което научава за неговата смърт.

В романа си "Рапорт от Греко" Казандзакис пише: "Вкъщи ме чакаше писмо в траурен плик със сръбска марка на него. Държах плика и ръката ми трепереше. Защо да го отварям, си казах, веднага разбрах горчивата новината, "починал е", починал е", промърморих и светът се смрачи...затворих очи и бавно усетих, да се стичат топли сълзи по бузите ми. Починал е Зорбас, умрял е смехът, спряла е песента...такива души не бива да умират, извиках".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase