Снимка: архив, Reuters

Скинхедс за малко са щели да отнемат дете на ром от Нови Сад само защото то е с по-светла кожа от баща си, пише сръбският вестник „Блиц“.

Те пресрещнали Стефан Николич пред дома, в който живее, в събота вечерта. Обвинили го, че е откраднал детето от биологичните му родители. Когато той заплашил, че ще извика полиция, хулиганите се разбягали.

“Носех детето на ръце, а съпругата ми вървеше до мен. Настигна ни момче на около 25 години и извика: „Откъде имаш бяло дете, сигурно си го откраднал!“. Не знаех какво да правя от страх, защото той сочеше 2-годишния ми син Чедо. Жена ми го молеше да ни оставят. Негови хора наблюдаваха всичко от от отсрещната страна на улицата, пред кафенето, където пиеха. Викаха, че сме откраднали детето и нас трябва да ни пратят в затвор. Всичките бяха между 20 и 30 години“, обяснява Стефан.

Мъжът започнал да обяснява, че жената му е с по-светла кожа от неговата. От разправията детето се разплакало.

„Когато отказах да му дам сина си, той ми предложи 100 евро да откупи детето. Гледах го и не можех да повярвам какво ми говори. Казах му, че ще извикам полиция“, разказва Стефан.

Историята обаче не приключила дотук. В малтретирането се включил друг хулиган, който се представил за полицай. „Дойде при нас и каза, че работи за полицията и той ще се занимае с детето ми. Казах му да отидем в близкия полицейски участък, което той отказа. Взех телефона и извиках полицията, а хулиганите избягаха през паркинга към центъра на града“, разказва Николич.

Мъжът обяснява, че сръбските скинхедс са били облечени с черни якета с налепени по тях мъртвешки глави. Подстригани са късо. Често се събират на улицата, на която живее Николич. Виждали са ги да рисуват свастики по съседните сгради.

„От събота вечерта не смея да заспя, а мъжът ми не ходи на работа, защото не знаем дали някой няма да се върне и да открадне детето ми“, казва съпругата Йованка.

Полицията не е открила лицата, които да съответстват на описанието, дадено от Стефан Николич, пише още „Блиц“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase