Албанци от Косово плащат добре за жилища в сръбския град Ниш. Снимка: архив, Reuters

Косовски албанци бавно, но сигурно „окупират“ Ниш, пише сръбският вестник „Вечерне новости“. По информация на изданието досега албанци от Косово са станали собственици на около 300 жилища в Ниш, като в този „бизнес“ много им помагат сърби от Косово, които сега живеят в града на река Нишава.

Притиснати от беднотията, сърбите са принудени да действат в комбинация с албанците, разказва Горан С., който през 1999 г. е дошъл да живее от Косово в Ниш. „За да се прикрият и да избегнат евентуални проблеми, албанците дават на сърбите определена сума пари да купят апартамент в Ниш. Веднага им плащат възнаграждението за „сътрудничеството“ от по няколко хиляди евро“, обяснява мъжът.

Схемата, по която албанците се снабдяват с апартаменти в Ниш, е следната: сърбин купува апартамент с албански пари и го записва на свое име. След вписването на покупко-продажбата в съда се сключва договор, съгласно който албанецът дава назаем пари на сърбина и то точно толкова, колкото е платено за апартамента. Като гаранция, че ще върне сумата, сърбинът определя въпросния апартамент. Когато след предвидения срок той „няма пари“ да върне заема, албанецът става собственик на апартамента.

Макар че в града се приказва за покупко-продажбите на апартамента, официално се мълчи по въпроса. Сърбите, които продават имотите си на албанци, си мълчат, защото се боят, че другите ще ги осъдят за това, а албанските купувачи се страхуват, че властите в Сърбия могат да им попречат и поради това изчакват подходящия момент да официализират придобивката си.

„Албанците плащат добре, дават и повече от пазарната цена на имота“, обяснява мъж от Ниш, който наскоро е пуснал обява в медия в Прищина, че продава апартамента си. „Посъветваха ме да намеря посредници, сърби от Косово, които сега живеят в Ниш, но реших да ги избегна заради допълнителни разходи“, казва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase