Анкара обяви данъчна амнистия. Снимка: архив, Reuters

Турският парламент прие закон за амнистия на богатите с цел да привлече повече средства на заможни турци в чужбина, без те да бъдат облагани с наказателни данъци и такси, предаде Bulgaria on Air.

Турските граждани ще плащат само 2% върху парите си, избягвайки данъци, които биха могли да достигнат 30-40 процента. Богаташите няма да бъдат разследвани дали парите са направени в Турция и незаконно държани в чужбина.

За да се възползват от амнистията, физическите и юридическите лица трябва да декларират парите си до края на юли.

Не за първи път Анкара прибягва до подобни мерки за привличане на средства. През 2009 г. властите успяха да съберат около 28 милиарда долара от чужбина. През 2011 г. Турция беше най-бързо развиващата се икономика в Европа с растеж от 8.5%. През миналата година обаче тя се забави до 2.2 на сто. Именно затова властите отново търсят начини за увеличаване на растежа в навечерието на изборите през 2014 г.

Преди дни рейтинговата агенция "Мудис" повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Турция до инвестиционно равнище "Ваа3". Агенцията определи перспективата за рейтинга като "стабилна". Решението за повишаването е свързано със засилващите се положителни тенденции в турската икономика и наблюдаваното заздравяване на националния финансов сектор. Според нюйоркските анализатори повишаването на кредитния рейтинг е добър сигнал за инвеститорите за безопасността на капиталовложенията им в турската икономика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase