Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия препоръча днес на срещата на външните министри в Люксембург започване на преговори за присъединяване на Сърбия към ЕС.

В публикувания доклад се посочва, че Сърбия е предприела много значими крачки за видимо и трайно подобряване на отношенията с Косово, предаде агенция Танюг. Също така се казва, че Европейската комисия ще продължи да следи напредъка на Сърбия в изпълняването на критериите за членство.

Междувременно правителството на Сърбия одобри споразумението за принципите за нормализиране на отношенията с Косово, парафирано в петък след десет кръга преговори между Белград и Прищина с посредничеството на ЕС.

Предстои споразумението да бъде одобрено и от сръбския парламент.

Сръбският премиер Ивица Дачич и вицепремиерът Александър Вучич заявиха по-рано, че споразумението не признава никаква независимост на Косово и при дадените обстоятелства това е най-многото, което е можело да се направи. 

Коментирайки възможността Сърбия да получи дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС, Вучич каза пред РТС, че за ЕС ще е катастрофа, ако Сърбия не получи дата. „Очаквам Сърбия да получи дата, но не мисля, че решението на нашите проблеми е в получаването на датата“, каза Вучич.

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase