Македония приема да подпише договор за добросъседство с България. Снимка: архив, Reuters

Македония приема българското предложение за подписване на договор за добросъседски отношения и сътрудничество и е готова веднага да пристъпи към сформиране на съвместна работна група. Това пише македонският външен министър Никола Попоски в отговор на писмото, изпратено преди дни от българския му колега Николай Младенов, в което са поставени три условия за продължаване на подкрепата на София за евроинтеграцията на Македония, пише македонският вестник „Дневник“.

Още по темата

Попоски изразява желание българските и македонските представители да се срещнат възможно по-скоро и предлага работна група за сътрудничество да синтезира и операционализира целите и действията в една обща рамка. Според него след това може да се пристъпи към сформиране на съвет във формата съвместни заседания на двете правителства.

В писмото си Попоски изразява задоволство от зачестилата комуникация, която прераства по думите му в същински и конкретен диалог, основаващ се на европейските принципи и ценности. Този диалог според македонския министър ще допринесе „ние като съседи да се гледаме без предразсъдъци и да действаме  като истински и искрени приятели“.

Попоски отново декларира, че Македония е за изграждане и развитие на добросъседските отношения и изграждането на мостове за сътрудничество с България. Той се обявява за изграждане на „общо европейско бъдеще, базирано на европейските принципи и ценности и при зачитане на взаимните чувствителности. Всички отворени въпроси и различия ще успеем да преодолеем чрез взаимното си уважение и доверие и със зачитане на европейските ценности, на демократичните принципи и на човешките права“, се казва в писмото на Попоски до Младенов.

Първото условие, което постави Младенов, е да бъде подписана спогодба за добросъседски отношения и сътрудничество по най-висшите европейски стандарти, която да се базира на Декларацията от 1999 г., подписана от двете правителства. Втората стъпка трябва да е изграждане на необходимата инфраструктура за засилено сътрудничество, както и създаване на съвместни работни групи за подобряване на отношенията в ключовите области. Като трето се предлага сформиране на съвет на високо равнище във формата годишни междуправителствени срещи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase