Никола Попоски. Снимка: архив, Reuters

Обвиненията на българското държавно ръководство за нарушаване на добросъседските отношения от страна на Македония и за дискриминационно отношение към македонските граждани, които се чувстват българи, не отразяват реалността, заяви македонският външен министър Никола Попоски, цитиран от македонската агенция Макфакс.

Според него няма нито един конкретен пример, който да потвърди твърденията на София.

„Тази оценка не отразява реалността. Не съм в състояние в момента да намеря нито един конкретен пример, който да представлява приложение на този тип квалификации в определено конкретно действие“, каза Попоски.

„Какво означава добросъседство? Смятам, че определението за добросъседство е искреност в отношенията. Ние сме изключително искрени в отношенията, при изграждането на добри отношения с всичките ни съседи. Това е най-висш приоритет и в такъв климат смятаме, че трябва да се градят отношенията предвид общото бъдеще, което очакваме да имаме в ЕС“, каза македонският първи дипломат.

На срещата си вчера с еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле президентът Росен Плевнелиев заяви, че е крайно време е управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания, с подмяната и манипулирането на историческите факти. Той допълни, че отговорният европейски подход към съседите и към следващото поколение е да запазим и съхраним историята такава, каквато е.

За съжаление в Македония се наблюдава тенденция на националистическа риторика, на дискриминационно отношение към гражданите с българско самосъзнание и поставяне на административни пречки пред българския бизнес, каза Росен Плевнелиев. Той допълни, че в основата на тази тенденция е едностранната интерпретация на историята в силно националистически дух.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase