Четири училища в скопска община носят вече имена на албански герои. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Основните училища „Райко Жинзифов“, „Цветан Димов“, „Яне Сандански“ и „Никола Вапцаров“ в община Чаир в Скопие, населена предимно с албанци, от тази сутрин носят имена на албански герои. На училищата вече са поставени табели с новите им имена  - съответно „Исмаил Кемали“, „Хасан Прищина“, „Яшар бег“ и „Имри Елези“, пише на сайта си македонският вестник „Дневник“.

Македонският министър на образованието и науката Панче Кралев заяви вчера, че община Чаир няма разрешение за промяна на имената на училищата и че решението е незаконно. Той обясни, че ако новите табели бъдат поставени, ще се процедира съгласно законите и ще има парични санкции за отговорните. Кралев е категоричен, че без одобрение от министерството не може да има никаква промяна на имената на училищата.

От своя страна от община Чаир заявиха, че макар и да няма разрешение от министерството на образованието и науката, преди началото на учебната година те ще променят имената на училищата.

Също вчера директорът на Инспектората за местно самоуправление Ванчо Шехтански каза, че ако община Чаир постави табелите с новите имена на четирите училища, това ще е неказонно и ще трябва да се намеси полицията. Днес се очаква на терен да излязат инспекторите от Държавния просветен инспекторат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase