Снимка: Reuters

Понякога нещата трябва да се назовават с истинските им имена. Докато останалата част на Европа все още е раздразнена от понижаването на кредитния рейтинг на Франция от S&P с една степен под максималната, то Гърция е изправена пред пропаст. Страната е на една стъпка от фалита, заяви ръководителят на регионалното подразделение за Европа на рейтинговата агенция Standard & Poors Мориц Кремер пред Bloomberg TV.

И така, на 20-и март всички спасителни акции през последните две години може да се окажат напразни усилия, пише анализаторът на германския Süddeutsche Zeitung Йоханис Брюл. Тогава държавата ще трябва да изплати кредит на обща стойност 14,4 млрд. евро. Но парите все още ги няма. И ако не успее да ги преведе по дължимата сметка, най-вероятно още същата вечер агенциите ще накажат Атина с най-тежкия рейтинг D – фалит, който ще има непредсказуеми последици.

Новосъздаденото правителство на премиера Лукас Пападимос има на разположение още 60 дни, за да преодолее двете препятствия, които могат поне временно да спасят страната.

Сръхзадлъжнялата Гърция продължава да разчита на добрата воля на чужди страни. Експертите на Международния валутен фонд (МВФ), ЕС и Европейската централна банка (ЕЦБ) - т. нар. "Тройка" - ще се върнат този вторник в Атина, за да проверят дали правителството спестява толкова, колкото е обещало.

Особено на пазара на труда ще трябва да бъдат напомнени обещанията за по-нататъшни реформи, включително намаляване на минималната работна заплата и премахването на допълнителни възнаграждения, като например Коледния бонус.

Ако тройката не бъде удовлетворена, няма да има други кредити. Ръководителят на работната група на ЕС за Гърция Хорст Райхенбах разговаря на среща с представители на правителството за новите му планове за ограничаване на разходите.

Недолюбваните експерти обаче бяха посрещнати в Атина със стачка - в знак на протест срещу планираните намаления на заплатите във вторник водачите на метрото в Атина стачкуваха в продължение на 24 часа. Но и фериботите от Пирея, както и от две по-малки пристанища на острови в Егейско море, не се движеха. Лекарите в болниците пък обслужват само спешните случаи.

Германия изпрати по анализаторите и официално предупреждение до Гърция: структурните реформи следва да бъдат прилагани по такъв начин, че Европа в бъдеще да не бъде отново изправена пред подобна ситуация, каза министърът на външните работи Гидо Вестервеле пред канала Greek Skai.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase