Снимка: Reuters

Меркел и Саркози предупредиха Гърция, че ако иска да получи още пари, трябва да осъществи редица реформи и да се договори за отписване на част от дълга, пише гръцката преса.

Предупреждението е било отправено от двамата под формата на ултиматум на вчерашната им среща.

Вестниците цитират изказване на еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен, че преговорите за отписване на част от гръцкия дълг са на финалната права. Очаква се в четвъртък да има среща на финансовите министри в
еврозоната, на която да се обсъдят параметрите на сделката.

Целта е споразумението да се финализира до началото на другата седмица, тъй като това е условие Атина да получи втори спасителен заем в размер на 130 млрд.евро.

По повод пристигането в началото на следващата седмица на тройката инспектори от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) гръцкият премиер започна срещи с лидерите на партиите, подкрепящи правителството.

Вчера той разговаря с председателя на Нова демокрация Андонис Самарас, който е настоял да има промени в заплатите в частния сектор, но само със съгласието на социалните партньори.

Брюксел иска замразяване на заплатите за период от три години и премахване на даваните 13-а и 14-а заплата в частния сектор.

Самарас обаче обяви, че неговата партия няма да приеме нови мерки за икономии, за които се твърди, че ще настоява тройката при визитата си в Атина.

Според някои коментари в такъв случай премиерът Лукас Пападимос едва ли ще може да осигури нужната подкрепа за новите мерки.

"Черната дупка" в бюджета на Гърция достига 1,4 млрд. евро, пишат още гръцките вестници. На базата на тези данни се очаква, че бюджетният дефицит за миналата година ще достигне 10 процента от брутния вътрешен продукт (БВП).

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase