Снимка: Reuters

"Слънцето изгрява от изток" – това гласи заглавие на турския в. "Акшам", който цитира думи на президента на Турция Абдулах Гюл пред Конфедерацията на британските промишлени палати в Лондон.

В изказването си Гюл посочи, че прекомерната задлъжнялост в Европа и икономическите показатели в Съединените щати създават безпокойство за нова стагнация и добави: "Ние бихме могли да помогнем".

"В световната икономика в миналото сме виждали много изгряващи звезди и слънца. Сега Турция е изгряващият полумесец на Евразия", заяви той.

Гюл предупреди, че след финансовата криза през 2007 г. световната икономика отново навлиза в опасен период. Той изтъкна необходимостта да бъдат направени структурни реформи и подчерта здравите основи на турската икономика и устойчивата банкова система.

Според президента световната икономика е заплашена най-вече от финансови проблеми, произтичащи от банковия сектор. Неспособността да бъдат взимани по-смели решения за справяне с проблемите допринася за влошаването на положението в еврозоната, заяви още Гюл, цитиран от "Акшам".


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase