Евангелос Венизелос. Снимка: Архив Reuters

Два списъка на гърци, изнесли в чужбина стотици милиони евро, както и на големи длъжници към гръцката държава, е представил в парламента гръцкият вицепремиер и финансов министър Евангелос Венизелос.

"Шампиони" по укриване на данъци в списъците са човек, изнесъл в чужбина 146 млн. евро, както и такъв, за когото се смята, че дължи на държавата от глоби 636 млн. евро.

Първият списък включва 751 "изключително бедни" гърци, които през 2009 г. изнесли в чужбина огромни суми (всеки от тях е изнесъл поне над 100 000 евро, като най-голямата сума възлиза на 146 млн. евро).

В същото време около 250 от тях са декларирали минимални доходи в своите данъчни декларации.

Вторият списък се отнася за 1740 големи длъжници към държавата.

За тях се смята, че дължат по над един милион евро, като "шампион" сред тях е гражданин, който не бил известно име (посочен е с инициалите В. Х.) и дължи 636 млн. евро.

В първия списък са включени три известни имена, а във втория други две такива. Те обаче не могат да бъдат идентифицирани, тъй като само компетентните финансови органи били запознати с тях.

Достъп до списъците имат само компетентните парламентарни служители, но те нямат право да ги разпространяват и да правят копия от тях.

От няколко месеца насам гръцкото правителство предприе борба срещу данъчните измами, но без особен резултат, отбелязва БТА. По този повод финансовият министър неотдавна каза, че данъчните измами в Гърция са "национално престъпление, национално бедствие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase