Снимка: Reuters

Бившият командващ армията на босненските сърби Ратко Младич трябваше да заяви на днешното заседание на Трибунала за военните престъпления в бивша Югославия дали се признава за виновен по повдигнатите му обвинения. Той обаче беше отстранен от съдебната зала, тъй като с постоянните си опити да го прекъсва не позволи на съдията да прочете обвинителния акт.

След дадената почивка продължи четенето на обвиненията и съгласно правилата на съда в Хага в протокола беше записано, че обвиненият е заявил, че е невинен.
 
На 22 юни Младич внесе в секретариата на Трибунала списък с имената на потенциалните постоянни адвокати, а на следващия ден и искане за назначаване на постоянен защитник. От своя страна секретариатът поиска удължаване на срока за назначаване на адвокат на Младич до 1 август предвид продължаващата процедура по проверка на квалификацията на предложените от Младич адвокати, посочва РТС.

На предишното съдебно заседание на 3 юни, когато Младич трябваше да заяви дали се признава за виновен, той поиска допълнително време да проучи обвиненията. Съдът му даде един месец и насрочи следващото заседание за 4 юли.

Младич трябваше да заяви дали се признава за виновен по повдигнатите му обвинения в геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушаване на законите и обичаите на войната по време на кървавия конфликт в Босна 1992-1995 г.

Младич беше арестуван на 26 май в село Лазарево край сръбския град Зренянин. На 31 май той беше предаден на Трибунала в Хага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase