Македонски спецполицаи в Арачиново, 2001 г. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Убийства, сбивания в кафенета, насилие, грабежи и серия други престъпления се приписват на част от хората от полицейските спецчасти в Македония.

Независимо дали са полицаи от спецчастта „Тигър“, от спецчастта за уличната престъпност „Алфи“ или на Подразделението за бързо разполагане /ЕБР/, част от тях са виновници за сериозни инциденти, които често засенчват техните успехи в борбата с престъпността, при спасяване на давещи се или изчезнали в планината, пише македонският вестник „Дневник“.

Често спецполицаите имат криминално досие, дебело колкото списъка с успешните акции, в които са участвали.

Мнозина от полицаите от спецчастта „Тигър“, участвали във въоръжения конфликт през 2001 г., боледуват от посттравматично разстройство, казва Стоянче Ангелов, бивш заместник-командир на частта.

Според него те са бомби със закъснител, които могат да избухнат по всяко време и затова трябва да се помисли за рехабилитацията им.

Спецполицаят Игор Спасов /33 г./, който е заподозрян, че е убил 22-годишния Мартин Нешковски в нощта, в която ВМРО-ДПМНЕ празнуваше изборната си победа в центъра на Скопие, е от дълги години в спецчастта „Тигър“ и е участвал във въоръжения конфликт през 2001 г.

Ангелов твърди, че Спасов е бил в стресови ситуации преди и след войната и това има сериозни последици за него.

„Случаят с момчето не е първият, имало е и други форми на насилие от страна на полицаите. Твърдя, че това ще се повтаря и в бъдеще, ако не се предприеме нещо сериозно, защото посттравматичният синдром е трайно разстройство“, казва Ангелов.

Още по темата

„На последния психофизически тест спецполицаят Спасов не е показал никакви нарушения на психофизическите способности. Ако такива са били установени, той е щял да бъде преместен на друга работа. Това не е първият случай на насилие от страна на спецполицаи, но е първият разкрит. Някои подобни случая останаха неразкрити в миналото“, казва вътрешният министър Гордана Янкуловска.

По неофициална информация спецполицаят Спасов е участвал в убийството на Диме Ицковски-Пощаджията, бивш полицай от „Лъвовете“, който беше ликвидиран през март 2006 г. Случаят предизвика бурни реакции сред обществото.

Спецполицаят Игор Спасов, който преби до смърт Мартин Нешковски, ще бъде съден, като предвиденото наказание е от 10 години до доживотен затвор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase