В албанския град Вльора е имало болница, в която са вадени органи на отвлечени сърби и роми, но сред жертвите е имало и чужденци, предимно момичета от България, Румъния, Украйна, които са били отвеждани в северната част на Албания чрез измама.

Това твърди 50-годишната Л. К пред сръбския вестник „Вечерне новости“, първата част от чиято изповед беше публикувана във вторник, а втората – в сряда.

В издирване на отвлечените сърби през декември 1999 г. жената за първи път е отишла в Албания.

Тя е била в Тирана (в централния затвор), в лагери в Дуръс, Вльора, Кукъс, тоест така наречената жълта къща, в която са се събирали и водачите на Армията за освобождение на Косово (АОК).

Всички врати са се отваряли за жената срещу пари. За получената информация тя е плащала големи суми.

В затвора в Тирана е имало 37 отвлечени от Косово сърби. Макар че е било зима, някои от тях са били почти боси, оскъдно облечени, разказва жената.

Тя твърди, че от затвора сърбите са били отвеждани в частно имение близо до града, приличащо на ранчо, собственост на тогавашния президент на Албания Сали Бериша.

В имението е имало изключително модерна болница. Там са били вадени органите на сърбите.

Още по темата

Жената се опитала да разговаря със сърбите.

„Останаха неми на моите въпроси. Бяха ги обзели страх и недоверие. Вероятно са им били дадени седативи“, казва Л. К.
Тя твърди, че албанците са транспортирали извадените органи с частни хеликоптери в специални хладилни чанти. След това органите са били продавани на черния пазар в Европа и Америка.

За всеки орган цената предварително е била известна, като парите са били прибирани от водачите на АОК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase