Снимка: БГНЕС

Президентът на Сърбия Борис Тадич пристигна на историческо посещение в Хърватия.
 
Заедно с хърватския си колега Иво Йосипович той отиде в Овчара – мястото, където на 20 ноември 1991 г., по време на сръбско-хърватската война Югославската народна армия и сръбски паравоенни части избиха 200 цивилни и войници, повечето от тях пациенти от болницата във Вуковар.

След като положи венец на паметника на жертвите от клането в Овчара, сръбският президент изрази съжаление заради невинните жертви и се извини за престъплението.

„Аз съм тук днес, за да се поклоня пред жертвите и намеренията ми са да им отдам почит. Тук съм за това, покланяйки се пред жертвите, още веднъж да отправя думи на извинение, да изкажа съжаление и да дам възможност Сърбия и Хърватия да обърнат нова страница в историята“, заяви Борис Тадич. По думите му с признаването на престъпленията и поднасяне на извинение се дава възможност за помирение.

„Моето желание е да дам възможност Сърбия и Хърватия да отворят нова страница в историята, да се даде възможност нашите деца да не бъдат обременени от нея, да установя политика на добросъседство и сътрудничество, която открива възможности пред хората – политика, която е точно обратната на политика от 90-те години“, каза още Тадич.

 

"С признаването на престъплението, извинението и съжалението се дава възможност за прошка и помирение. Когато нашите народи се помирят, се открива ново бъдеще", заяви сръбският президент.

От своя страна хърватският президент Йосипович заяви: „Дошли сме във Вуковар да се поклоним пред жертвите и да поднесем съболезнования на семействата, но и да покажем, че нито едно престъпление няма да остане ненаказано. Дошли сме тук, за да покажем, че е възможно друга политика – политика на мира“, каза Йосипович. Той добави, че желае днешното събитие да даде импулс за разкриване съдбата на безследно изчезналите, за почит пред всички жертви и за обръщане на нова страница в отношенията между двете страни.

Президентът на Сърбия Борис Тадич стана първият официален сръбски представител, който пристигна в хърватския град Вуковар, разрушен по време на войната през 90-те години.

Точно в 11,15 ч. българско време Тадич слезе от пристаналия на речното пристанище във Вуковар кораб със символичното име „Гълъбица“.

Той беше посрещнат от президента на Хърватия Иво Йосипович.

Присъстваха и над 50 граждани, които приветстваха случващото се с ръкопляскания.

Срещата между двамата държавни глави продължи около половин час. Сръбската страна е предала документацията от болницата във Вуковар, която е била отнесена в Сърбия непосредствено преди началото на мирната реинтеграция на хърватския регион Подунавие.

Тадич и Йосипович ще заминат по-късно в четвъртък в Паулин двор край Осийек, където на 11 и 12 декември 1991 г. хърватски войници убиват 19 цивилни, сред които само един унгарец, а останалите – сърби.

Част от хърватската общественост приветства посещението на Тадич, оценявайки го като историческо, докато дясната Хърватска партия на правото организира мирни протести срещу пристигането на Тадич във Вуковар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase