Снимка: БГНЕС

Държавен подарък от външния министър на България към този на Румъния, жизнерадостната картина "Ще вали ли?" на Ярослав Вешин, и шедьовъра на царския портретист Никола Михайлов - "Малкото момиче с розовата рокля", са част от 102-те произведения на прогнозна стойност от 200 000 евро, които ще бъдат представени за първи път на търг в хотел Балкан на 11-ти декември, предаде репортер на БГНЕС.

"Много сме щастливи за първи път да предложим на българската публика 102 произведения от български автори от края на 19-ти до края на 20-ти век, т.н. стари майстори и поствоенни художници, които ще бъдат подложени на наддаване в понеделник".

Това заяви за БГНЕС Александра Мицева, заместник-управител на Artmark, къща Ватев.

Тя разказа историята на някои от шедьоврите, които ще намерят своите собственици съвсем скоро.

"Част от аукциона ще бъде картина от Златю Бояджиев, която за първи път се показва на българския пазар. Тя е държавен подарък от външния министър на България през 70-те години Петър Младенов, към външния министър на Румъния за встъпването му в длъжност", обясни Александра Мицева и уточни, че тази картина представя Златю Бояджиев от 1972 г. от неговия втори период, когато вече рисува с лява ръка, и е изключително ценна находка. "Картините на художника през двете половини на творчеството му, когато рисува с дясна и лява ръка, са много различни едни от други. Във втория период има експресия, една закачка и една освободеност, която създава това живо усещане, докато в първия му период той е повлиян много от северния ренесанс", смята заместник-управителят на Artmark, къща Ватев.

Картината "Ще вали ли?" на Ярослав Вешин също ще бъде предложена на търга в понеделник.

"Това е работа от словашкия му период, който е около 1890-1895 г., когато той пребивава в Словакия, и е изключително вдъхновен от словашкия бит, култура, жизнерадостност, от техния начин на живот, който е много различен от града, в който той израства и живее - Прага. И това всъщност е картина, малко преди той да дойде в България през 1897г. и да стане преподавател в рисувалното училище", обясни Мицева, след което уточни, че на търга картината ще започне с наддаване от 9 000 евро.

Накрая, но не и на последно място е шедьовъра на царския художник Никола Михайлов "Малкото момиче с розовата рокля". "Едни от най-добрите портрети на цар Фердинанд, на Цар Борис III са именно от Никола Михайлов. След 1918 г. той заминава за Германия, там живее, и става един от най-известните портретисти на аристократичните фамилии", каза Александра Мицева и уточни, че малкото момиче от известната картина най-вероятно също е член на заможно семейство. "Изключително нежен и интересен е портрета, защото ние виждаме Михайлов в една друга посока", коментира тя, след което уточни, че "Малкото момиче с розовата рокля" ще бъде с начална цена 10 000 евро. )"Това е една от звездите на аукциона ни", подчерта Александра Мицева.

Днес и утре от 10:00-20:00 ч. столичани могат да посетят галерия Artmark и да зърнат картините отблизо преди търга на 11-ти декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase