Снимка: БГНЕС

Испанско семейство откри, че картина, която им е принадлежала от десетилетия, е неизвестна творба на легендарния фламандски художник от 17-ти век Антъни Ван Дайк, съобщи Insider.

Картината „Представянето на бебето Исус на света Варвара“ висеше в хола на семейство от андалуския град Хаен. Испанците научиха през 2022 г., че това произведение може да се окаже оригиналът на Ван Дайк. По-късно експерти от Мадрид потвърдиха тези съмнения. Те също така казаха, че картината може да струва десетки милиони евро. Предишната работа на Ван Дайк беше продадена на търг в Обединеното кралство за £8,3 милиона.

В същото време представител на мадридската аукционна къща Durán каза, че все още е много трудно да се определи дори приблизителната цена на андалуската находка, тъй като „всяка картина има много характеристики“.

Собствениците смятат, че платното е дошло на юг в Иберийския полуостров през Севиля, тъй като част от семейството им е живяло там през 17 век. По това време много фламандски семейства се преместват от територията на съвременна Белгия в южната част на Испания, където намират работа като банкери и търговци. По-рано в Обединеното кралство беше открита картината на Робърт Гемъл Хътчисън „Children Wading“, открадната преди 34 години. Картината на известния шотландски художник е открадната от музея в Глазгоу през 1989 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase