Снимка: БГНЕС

Последният портрет на Густав Климт стана най-скъпото произведение на изкуството, продадено в Европа.

Dame mit Fächer (Дама с ветрило), портрет на анонимна жена, бе продадена за 85,3 милиона британски лири, след като десетминутно състезание, включващо четирима наддаващи, увеличи цената с 10 милиона британски лири над оценката. Чукът падна на £74 милиона, а останалите £11,3 милиона се състоят от такси за търг.

Художествениян съветник Пати Уонг спечели от името на колекционер от Хонг Конг, след като наддаваше по време на котсилтации по телефона. Уонг, бивша председателка на Sotheby’s, стартира фирмата си, фокусирана върху Азия, през януари.

Портретът е последният, рисуван от Климт, и е намерен на статив, когато австрийският художник умира от инсулт и пневмония през 1918 г. на 55-годишна възраст. В този момент Климт е в своя артистичен разцвет и сред най-известните портретисти в Европа.

Продажбата счупи рекорда, държан от скулптурата на Алберто Джакомети L’Homme qui marche I, която бе продадена за £58 милиона в същата стая през 2010 г.

"Портретът е по-експериментален от повечето на Климт", каза Хелена Нюман, председател на Sotheby’s Europe. "Много от тези творби, със сигурност портретите, с които е най-известен, са били по поръчка. Това обаче е нещо съвсем различно: техническа обиколка на силата, изпълнена с експериментиране, прокарващо границите, както и искрена ода за абсолютната красота."

Самоличността на жената с ветрилото е неизвестна, въпреки че се предполага, че това може да е един от редовно платените модели на Климт, Йохана Стауде.

Стойността на картините на Климт рязко нарасна през последните години. "Сега той е един от онези редки художници, които се продават за над 100 милиона долара, заедно с Пикасо, Полок и Джакомети", каза Нюман. "Тези произведения се появяват невероятно рядко и сме свидетели на голям интерес от страна на изложители и колекционери от цял свят."

Това беше първият път, когато негова картината  е продадена на търг от близо 30 години. Тя е пропит с източноазиатските влияния, открити в творчеството на Климт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase