Снимка: Twitter

Eкоактивисти изляха черна течност върху шедьовъра на австрийския художник Густав Климт „Смърт и живот“ във Виенския музей "Леополд" съобщи говорител пред AFP.

"Реставраторите работят, за да установят дали картината, защитена от стъкло, е била повредена", допълни Клаус Покорни.

Групата австрийски и германски активисти, наречени "Последно поколение", пое отговорност за атаката в Twitter.

Още по темата

На кадри, споделени в социалните мрежи, се вижда как двама мъже изливат черна мазна течност върху известната картина на Климт. Един от тях е задържан от охраната на музия, докато другият успява да се залепи за картината.

"Спрете унищожаването. Ние се надпреварваме към климатичния ад", казва единият от протестиращите.

Входът за музея на Леополд беше безплатен във вторник заради спонсорство от австрийската нефтена и газова група OMV.

Многобройни шедьоври в цяла Европа бяха атакувани през последните седмици в протести срещу липсата на действия срещу изменението на климата.

Активисти се залепиха за Франсиско Гоя в Мадрид, хвърлиха супа върху картини на Винсент ван Гог в Лондон и Рим и заляха с картофено пюре произведение на Клод Моне.

След протестите десетки водещи музеи в света издадоха съвместна декларация миналата седмица, в която се казва, че екоактивистите, които атакуват картини, "силно подценяват" щетите, които могат да бъдат причинени.

Изявлението беше инициирано от Прадо в Мадрид и подписано от директорите на повече от 90 световноизвестни музея, включително Гугенхайм в Ню Йорк, Лувъра в Париж и Уфици във Флоренция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase