Снимка: Diems Vision

Филми, които вече са устояли на времето като са получили множество награди и добри отзиви от зрителите, ще може да гледаме всеки петък от 22:10 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.

Началото бе дадено с "Да возиш мис Дейзи", носител на 4 награди "Оскар", сред които и за най-добър филм, а главните роли са поверени на Джесика Тенди и Морган Фрийман.

В специалната селекция влизат още продукции на Педро Алмодовар, Вернер Херцог, Робърт Олтман, Станислав Ростоцки, Питър Уебър, Клод Шаброл, Оливър Хиршбигел, Кшищоф Кешловски и други големи имена в седмото изкуство.

На 9 декември програмата продължава с провокативната продукция на с едноименната екранизация на Ейдриън Лайн по романа на Владимир Набоков - "Лолита" (1998), с участието на Джереми Айрънс, Доминик Суейн и Мелани Грифит.

До края на годината във "Време за кино класика" може да видим и трилогията на Кшищоф Кешловски "Три цвята: Синьо" (1993), "Три цвята: Бяло" (1994) и "Три цвята: Червено" (1994).

Филмите разказват различни, независими истории една от друга като заглавията са обединени от цветовете на френското знаме.

Първата част от трилогията печели "Златен лъв" във Венеция, втората - "Сребърна мечка" на Берлинале", а третата част е с 3 номинации "Оскар" - за режисура, сценарий и операторско майсторство.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase