Снимка: БТА

В Пловдив официално бе открит изцяло обновеният Драматичен театър "Н.О.Масалитинов" в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министъра на културата Вежди Рашидов, депутати, областния управител, кмета на Пловдив, представители на местната власт, много културни дейци, общественици и граждани.

Около три години продължи възстановяването на пловдивския театър, след като през август 2013 година се запали и изгоря сцената и прилежащите съоръжения и театърът стана неизползваем. "Когато го видях, гледката беше много трагична. Дадохме дума, че при втория мандат на ГЕРБ първа грижа ще бъдат театърът в Пловдив и Старосел", каза преди откриването министърът на културата Вежди Рашидов. И добави, че пловдивчани вече имат един прекрасен театър, който е най-модерният в страната, предаде БТА.

Изцяло обновени са всички основни инсталации, "работните" инсталации на театралната технология, обновени залата и фоайетата. Възстановена е сцената, инсталирана е нова модерна озвучителна и осветителна електро- и енергоспестяваща система, подобрена е акустиката, монтирана е система за пожароизвестяване, изграден е санитарен възел за хора с увреждания.

Театърът разполага и с асансьор на сцената за обслужване на горната механизация и осветление. Извършени са и други ремонтни дейности за пълно отстраняване на последиците от пожара върху сградата на театъра.

За възстановяването на театъра и превръщането му в един прекрасен "дом на Мелпомена" бяха необходими малко над четири милиона лева /4 175 619, 66 лева/, осигурени от държавата и спонсори.

Директорът на театъра Кръстю Кръстев показа на официалните гости изцяло обновеният Пловдивски театър, след това на новата сцена се игра моноспектекълът на Камен Донев "Всеобщата просвета".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase