Снимка: Архив, Булфото

Ходим повече на театър, отколкото на футболни мачове, съобщава „Преса дейли”. През 2013 г. са продадени 1,6 млн. билета за театър, докато общата посещаемост на мачовете от „А” група е била под 500 хил.

На най-голяма посещаемост се радват киносалоните. Посещенията за миналата година са били 4,76 млн. Зрителите избират предимно американските филми и все по-често пропускат българските. През последните години музеите печелят все повече посетители, все по-често ходим на оперни и балетни постановки.

Културата у нас достига до хората най-често през радиото и телевизията и у нас, и в Европа. 72% от жителите на Стария континент гледат или слушат програма на тема изкуство поне веднъж в годината, сочат данни от последното изследване на „Евробарометър“. В това отношение ние сме в златната среда - със 71%, доста зад водача Швеция - с 89%, и далеч пред последните в списъка - гърците (54%).

68% от хората в страните на ЕС прочитат най-малко по една книга за 12 месеца. В България читателите обаче далеч не са толкова често срещано явление. Близо половината от анкетираните - 45%, не са прочели дори едно заглавие за година. След нас се нареждат кипърци, гърци, румънци и португалци. Най-много четат в Швеция.

В киносалоните у нас влизат 29% - далеч под средните за Европа 52% - което ни поставя на предпоследно място, само пред Румъния с 20%.

Изложбите и музейните експозиции привличат средно 37% от европейците. В тази област ние сме с едва 26% - доста назад от първенеца Швеция (76%), а в компанията след нас са Полша, Португалия, Кипър и на опашката Гърция (16%).

В музикално отношение не се представяме толкова зле - при нас процентът е 30%, а средният за Европа е 35%

В сравнение с последното подобно изследване на „Евробарометър“ предпочитанията на европейците почти не са се променили. Популярността на културните занимания е нараснала, с изключение на балета и операта, които продължават да привличат същата не особено голяма публика.

Защо българите биха се отказали от културата? У нас анкетираните посочват като най-честата причина да не четат недостига на време (44%); да не ходят на концерти – скъпите билети (25%); а липсата на интерес е решаваща за 50% от хората, което не посещават оперни и балетни спектакли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase