Снимка: Reuters

Португалски учени установиха, че предварително маринованото в бира месо губи от канцерогенните химикали, когато бъде приготвяно на скара, пише в. "Дейли мейл".

Най-ефективни в това отношение били сортовете пилзнер и тъмното пиво, които снижават наполовина съдържанието на полицикличните ароматни въглеводороди, причиняващи рак на дебелото черво.

Споменатите вредни въглеводороди се образуват, когато се месото се приготвя на висока температура, каквато се постига при барбекюто. Тези химикали се съдържат в цигарения дим и в изхвърляните от автомобилите газове. При тестове с опитни животни те са предизвиквали у тях ракови заболявания.

Изследователи от университета в Порто мариновали свинско месо в продължение на четири часа с бира пилзнер, с безалкохолна бира пилзнер и с тъмна бира. След което го изпекли на скара. Тъмното пиво и пилзнера дали най-добри резултати срещу полицикличните ароматни въглеводороди.

Маринатите с вино и чай също снижавали нивата на вредните химикали в скарата, но не в същата степен, както бирата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase