Екземпляр от създадената преди повече от 170 години четиритомна книга "Птиците на Америка" бе купена на търг в петък за 7,9 млн. долара, предаде Ройтерс.

Новият собственик на една от най-ценните книги в света е частен американски колекционер, съобщиха от аукционната къща Christie's, която бе организирала наддаването в Ню Йорк.

В случая става дума за запазен екземпляр от първото издание на рисунките на Джеймс Одюбън, като всеки един от четирите тома е с височина 1 метър. В тях има общо 435 ръчно оцветени гравюри. Това е най-ценното издание на орнитоложко изкуство, отпечатвано някога в историята, пише още Ройтерс.

Комплектът е известен като "Херцога на Портланд", защото е купен след 1838 г. от Уилям Хенри Кавендиш Кавендиш-Скот-Бентрик, четвърти херцог на Портланд.

Книгата включва над 400 илюстрации, рисувани от Одюбън, а размерът на илюстрациите е 99 на 66 сантиметра. Открити и описани са 25 нови видове птици.

От книгата са били издадени общо 120 екземпляра, а нейни абонати са били много известни хора от XIX век, включително френският крал Карл X. Според специалисти цялото първо издание се състои от едва 200 пълни комплекта, отпечатани в рамките на 11 години - между 1827 г. и 1838 г..

По данни на Christie's засега се знае, че има 120 четиритомни комплекта - 107 в институти, библиотеки и галерии и 13 в частни ръце. Те са признати за шедьоври на книжното дело.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase