Снимка: ESA

Един от първите два спътника от програмата "Галилео", които ще бъдат изведени в космоса на 20 октомври, ще носи името на деветгодишната Наталия от България, която спечели българската част от детския конкурс за рисунка, съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България.

Европейската комисия организира конкурс за детска рисунка във всяка държава-членка на ЕС.

Днес на официална церемония в Представителството на Европейската комисия в България бе награден победителят в конкурса за детска рисунка на тема "Космос и аеронавтика". Това е деветгодишната Наталия Николаева от Варна, която получи награда, изобразяваща сателита, който ще бъде кръстен на нея, както и грамота, удостоверяваща приноса на нейното име към първите спътници от програмата "Галилео".

Специално пристигналите за събитието гости от Европейската комисия, Катрин Кавада и Бернард Шнитгер от Генерална дирекция "Предприятия и промишленост". поднесоха на победителката и още една изненада. Тя получи покана от името на заместник-председателя на Европейската комисия Антонио Таяни да присъства лично на изстрелването на "нейния" сателит в космоса.

Още по темата
Церемонията ще се проведе в Брюксел на 21 октомври тази година. Състезанието по рисуване "Галилео" ще се проведе през 2011 г. във всяка от 27-те държави-членки на Европейския съюз. Състезанието беше открито първо в Белгия и България на 10 април, а в останалите държави ще се проведе между 1 септември и 15 ноември 2011 г.

Българското жури, включващо Ники Кънчев - телевизионен и радио-водещ, Цветелина Бонова - комуникации и връзки с обществеността към УНИЦЕФ България и Александър Александров - космонавт, се събра на 8 юни, за да избере победителя. Критериите, използвани при оценяването, бяха рисунката да е свързана с темата "Космос и аеронавтика", оригиналност на изразяването и естетическо послание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase